Kusje
(Herman van Veen, album Rode wangen)

Het is gewoon gebeurd,
M'n moeder is verdwenen
Een rare tante haalt nu mijn vader aan
Hoe je bevriend kunt raken met je schaduwkant
"Mijn stiefzoon zit straks bij een psychiater, vanwege mij". Dat verzucht een stiefmoeder tijdens de videocoaching. "Ik loop er nu al 3 jaar tegenaan, maar het is tijd te bekennen dat ik geen leuke stiefmoeder ben en daar schaam ik me voor. Terwijl ik wel een leuke moeder ben, dat maakt het allemaal nog erger. En mijn partner pikt het ook niet meer". Zij heeft twee dochters van 18 en 16 die bij haar en haar nieuwe partner wonen. Zijn zoon Arne van 11, is de helft van de week bij hen en het andere deel van de week bij zijn moeder.

Waarom de strategie van de valse hoop niet werkt
Ook als het goed gaat, blijven relaties in het samengestelde gezin spannend, bijvoorbeeld tussen moeder en stiefmoeder of stiefmoeder en stiefkind. Misverstanden en valkuilen blijven op de loer liggen. Veel stiefmoeders willen het graag goed doen. Ik merk dat veel stiefmoeders proberen -soms op allerlei manieren- anderen tevreden te houden, zodat de relatie goed blijft of wordt.

Waarom iedereen moet wennen aan een samengesteld gezin
Ze hadden elkaar beloofd om nooit verbitterd te raken, Dennis en zijn ex-vrouw Fien. Tenslotte hadden ze ooit van elkaar gehouden en belangrijker nog: ze hadden samen twee kinderen. Hun scheiding hadden ze eigenlijk wel harmonieus afgewikkeld. En nu was het toch gebeurd. Verbitterd. Dennis merkte het aan 
Hoe fijn zou het zijn als zij hun best doen?
“Het is weer zover. Mijn stiefdochter negeerde me”.
Zo opent een stiefmoeder haar email aan mij.
Ze heeft enorm veel moeite met haar stiefdochter van 15 jaar.

Je ontvangt zo dadelijk het eerste hoofdstuk
en je ontvangt voortaan tweewekelijks Stiefmanagement tips.

Vanzelfsprekend ga ik vertrouwelijk om met je gegevens. Die worden nooit doorgegeven aan derden.

foto Marieke Smilde

SOCIAL MEDIA
LinkedIn
Facebook